Generația facebook

 

Discutând cu o cunoștință de-a mea în vârstă de douăzeci și opt de ani, am descoperit că toți cei care aveam sub douăzeci de ani suntem numiți „generația facebook”. Dintre toate denumirile din lume, generația noastră o poartă pe ceea a celui mai utilizat site de socializare din lume. Ar trebui să fim mândri, e ca și când am fi generația de aur doar că aurul este virtual.

De ce acest nume?

facebook_by_allidzi-d4nqvib

Pentru că orice facem noi se regăsește pe contul de facebook, stări strict personale, relațiile pe care le avem, ruperea de un prieten, să mai zic că hoții știu când nu suntem acasă deoarece noi am dat check-in in parc, La Partid, pe baltă, la Alexandru Odobescu  sau la spital. Orice ulilizator al facebook-ului care se respectă are cel puțin un check-in la spital. Dar  în ciuda importanței pe care noi o acordăm vieții noastre virtuale de pe acest site, nu știm cine este Mark Zuckerberg.

Acest domn cu un nume greu de pronunțat pentru mulți dintre noi, este ZEUL  FACEBOOK-ului. Da.. da.. el a creat site-ul care azi este mai faimos decât Einstein. L-a creat din micul său dormitor de la Harvard pe 4 februarie 2004. Inițial a fost doar un site al studenților de la Harvard, unde aceștia puteau să iși pună date despre ei precum: cursurile la care sunt inscriși, data nașterii, media de absolvire a liceului și o poza tip portret. Încet, încet studenții celorlalte universități au început să folosească și ei  acest site, de aici până la succesul pe care îl are astăzi a fost doar un pas. În 2009 Mark a fost declarat cel mai tânăr miliardar în viață din lume.

Cine ar fi crezut că un singur click o să îi aducă atât de mulți dolărei?

Mark-Zuckerberg

Revenind la activitatea noastă de pe facebook, aș putea spune câte ceva despre poze, statusuri, cereri de prietenie, like-uri și mai ales despre jocuri.  Am să incep cu jocurile care după cum bine știm sunt jucate de 30% din locuitorii ținutului nostru virtual dar îi stresează pe restul de 70%  cu cereri enervante. Observi că ai o  notificare și te grăbești să vezi de la cine e, speri că ai primit un like la statusul pe care l-ai postat cu cinci minute în urmă și te trezești că cineva te invită să joci Candy Crush. Există ceva mai minunat de atât?

Da, pozele. Acum niciunul din noi nu mai are poze în album din acela vechi care are volum și țiple pentru protecția pozelor insă cu toții aveam poze in albumele virtuale. Absolut toate aceste poze sunt artistice, nu mai contează că pe fundal se vede soba sau caprele vecinei dacă la descriere este un citat de Paulo Cuelho scris fără ghilimele.

Statusurile sunt puse de două categorii de adoleșcenții cei care iubesc prea mult și iși impărtășesc povestea de dragoste ca în romane(un fel de telenovelă scrisă) cu toți cei 2000 de prieteni, și cei care se plâng că cei din prima categorie iubesc, suspină, suferă prea mult pe facebook. Indiferent din ce categorie facem parte, greșelile gramaticale apar ca ciupercile după ploaie.

Cererile de prietenie se dau doar persoanelor pe care le cunoaștem, nimeni dar absolut nimeni nu îndrăznește să dea așa la plesneală cereri de prietenie. Uneori nu pot să îmi explic cum de anumiți indivizi cunosc peste 5000 de persoane. Hmmm cine știe, poate că eu nu sunt prea sociabilă și din acest motiv nu cunosc 5000 de persoane.

Trecând de la jocuri la poze, de la statusuri la cereri de prietenie am ajuns și la mult râvnitele like-uri că vorba aia „dacă n-ai like-uri, n-ai valoare.” Like-urile sunt intr-adevăr perla facebook-ului, la poze toți cei care vor să se considere cât de cât populari trebuie să aibe peste o sută e like-uri și nici nu prea contează dacă ne place sau nu o postare dăm like oricum, pentru că este postată de o persoană care dă ne dă și nouă like-uri mai mereu. Mulți incă nu au aflat că „like” inseamnă „îmi place”, nu „ întoarce un favor”, dar se explică, limba engleză este o limbă grea, o limbă germanică…

facebook_by_nendy-d3h6eyp

Mai sunt și necizelați virtuali care nu au greșeli gramaticale, nici poze cu caprele vecinei pe fundal și nici nu reușesc să strângă niciodată mai mult de patruzeci de like-uri fiindcă au mai fost atenți la ora de engleză și au aflat ce inseamnă like. Dar pe copii aceștia nu îi știe nimeni, fie sunt tocilari, fie  nu au haine de firmă, fie sunt niște ciudați care ascultă muzică rock.

Lăsând ironia la o parte consider că ar trebui să fim mai selectivi, mai atenți și mai detașați atunci când postăm ceva pe paginile noastre de facebook. Faptul că am fost numiți generația facebook nu ar trebui să însemne că suntem o adunătură de proști ci din contră, ar trebui să însemne că noi, tinerii, progresăm folosind tehnologia în scopuri autodidactice. Insă tot ce reușim noi este să ne facem de râs pentru că avem smartphone-uri mai inteligente ca noi.

Statistici la mine in liceu.

Pentru a afla cât de important este facebook-ul in viața eleviilor din liceul nostru ( Alexandru Odobescu) le-am pus câteva intrebări și am aflat că:

–          Din 100 de elevi 98 au cont pe facebook.

–          Dintre aceștia 26% și-au făcut cont pe facebook din cauza influenței prietenilor, 30% pentru a fi in pas cu moda, 34% pentru a regăsi prieteni vechi și 8% pentru jocuri.

–          9% au cont pe facebook de doar  șase luni, 16% de un an jumate, alți 16% de doi ani și 57% de peste doi ani.

–          56% au afirmat că petrec mai mult de patru ore pe zi pe facebook.

–          47% au recunoscus că postează stări strict personale.

–          36% cred că calitatea site-ului de socializare este foarte bună, 27% cred că este bună, 15% cred că este satisfăcătoare, 9% că este slabă și 11% că este foarte slabă.

p%

* aici au răspuns si elevi fara facebook, la importanta facebook-lui in viata elevilor. 🙂

 

 

Anunțuri

6 gânduri despre „Generația facebook

 1. sigur… generatia facebook, suna mult mai bine decat, generatia cheia de gat…
  fiecare generatia, are parte de un amestec bizar, dintre tot ce exista in lume…
  sesizez la generatia de astazi, riscul de a consuma prea mult timp si energie, tocmai pentru a se identifica cu generatia in sine… poate uitand ca realitatea vietii este si mai frumoasa si mai beneifica, decat orice apartenenta la un grup, oricare ar fi el..
  daca… la cheia de gat… era riscul indepartarii de parinti… din lipsa timpului pentru counicare… la facebook… se poate couminica si de la distanta… iata un avantaj net…

  1. fiecare generatie cu avatanjele si dezavantajele ei.. da pierde foarte mult timp pretios pe care o sa il regretam intr-o zi. 🙂

 2. Eu ma bucur si folosesc avantajele facebook-ului. Totusi, in plan personal, nu cred ca a adus ceva bun nimanui (nu stiu cati dintre cei care sunt pe diverse grupuri si-au gasit un job, au vazut oportunitati in cariera ori si-au creat un cerc de prieteni (nu din aceia online care nu sunt langa tine atunci cand ai nevoie de sprijin).
  La nivel de mase facebook are un mare avantaj insa nu multimea conteaza ci individul.
  La nivel strict personal nu vad, la nicio retea de socializare, inclusiv facebook, o dezvoltare a sinelui. Observ un spatiu virtual in care toti se ascund in spatele unui profil si isi banalizeaza sentimentele, trairile, emotiile, fara sa le mai interpreteze.
  Desi socializare inseamna comunicare, pe facebook observ mult mai mult lipsa comunicarii, o superficialitate care ma sperie din cauza efectelor pe termen lung pe care le intrevad.
  Apreciez insa foarte multe utilitati ale platformei – grupurile sunt foarte bune pentru dezbatut idei iar evenimentele fac posibil mult mai usor decat e-mail-ul reuniunile.
  Totusi, dezavantajele sunt mult mai mari decat lucrurile benefice.

  Alina, sa ai o zi frumoasa.
  Alex

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s