O empatică în societate

b5sngrtypq4-jakob-owens

 Rupe ciclul acesta nesfârșit de neînțelegeri și discuții. Pleacă! Pleacă definitiv. Nu te uita înapoi pentru că nu are rost. Nu înțeleg pentru că nu înțeleg. Nu văd pentru că nu văd. Sunt orbi. Sunt surzi. Nu își folosesc simțurile olfactive. Dă-i pace! Nu contează cine te înțelege și cine nu.  Lipsa de respect e acolo mereu, îi simți prezența, e ca un elefant uriaș ce vă urmărește pretutindeni.  Nu, nu ești slabă de îngeri când alegi să ierți. E ok, ai încercat. E ok, ai o inimă bună. O inima ca a ta e ceva rar, știi acest lucru de la tatăl tău, știi acest lucru de la toți oamenii care te-au trădat, dar pe care nu-i urăști deși ai putea.

Ești diferită. Ești bizară. Ești ciudată. Unii te vor pentru asta, alții te evită. Urăști small talk. Urăști tot ce e comercial. Urăști muzica de c***t. Urăști oamenii inculți. Urăști prieteniile forțate. Urăști să fii luată în brațe. Urăști gălăgia. Urăști aglomerația.Urăști să fii cicălită. Urăști să ți  se ceară sfatul ca apoi să fie batjocorit. Urăști ipocrizia umană. Ești o activistă. Ești o artistă. Ești o ființă abstractă. Ești o gânditoare. Ești o visătoare. Ești o feministă.  Ești o vegetariană. Ești o iubitoare de animale. Ești multe lucruri bune și frumoase. Ești conștientă de ceea ce se întâmplă în lumea înconjurătoare și nu-ți place. Vrei să schimbi ceva, vrei să faci ceva ce contează, să iubești ceea ce nu poate fi iubit, să respecți ceea ce este neînțeles, să lupți pentru cei ce nu pot lupta singuri.

Accepți ceea ce accepți, dar nu accepți oamenii care se cred mai buni decât tine, tu nu crezi în superioritatea umană. Accepți ceea ce accepți, dar nu accepți critica nefondată. Accepți ceea ce accepți, dar nu accepți furia direcționată prost. Accepți ceea ce accepți, dar nu accepți băgăcioșii. Accepți ceea ce accepți, dar nu accepți să fii luată de proastă doar pentru că ai o inimă bună. Accepți mai multe decât toți ceilalți pentru că crezi în bine.

Iubești ceea ce iubești pentru că iubești. Atât. Iubești oamenii mai mult pentru defectele lor și mai puțin pentru calitățile lor. Iubești oamenii al căror suflet e pur în ciuda aparențelor. O faci pentru că intuiția îți spune acest lucru. Ești o prietenă bună și reală în ciuda tuturor lucrurilor de care ești acuzată. Chiar ești! Unii știu acest fapt și apreciază, alții nu. Nu e vina ta, nu ai nimic de demonstrat. Renunță la cei care nu te apreciază.

Ești o persoană empatică. E un blestem. Plângi pentru problemele altora. Vrei să ajuți. Vrei să vindeci. Vrei să repari. Oamenii te seacă de puteri. Ești acolo pentru toată lumea, dar  cam nimeni nu e cu adevărat acolo pentru tine.  Problemele tale sunt greu de ascultat, ești fie  prea enervantă, fie prea dramatică, fie prea îndrăgostită, fie prea depresivă, fie prea dificilă. Ei nu înțeleg că a fi empatic înseamnă să simți totul amplificat. Ei nu înțeleg că tu nu ai ales acest blestem, ci pur și simplu așa te-ai născut. Ei nu înțeleg pentru că  n-au plâns niciodată refuzând să mai pășească pe stradă  deoarece furnicile mor sub presiunea tălpilor lor. Ei nu înțeleg și ai obosit să te explici, ai obosit să te controlezi, ai obosit să te ascunzi, ai obosit să încerci să încapi în Patul lui Procust, ai obosit să fii atât de conștientă într-o lume anesteziată.

Te rog să înțelegi că oamenii văd în lumea înconjurătoare ceea ce este de fapt în inima lor. Trădătorii văd trădare. Mincinoșii văd minciună. Ipocriții văd ipocrizie. Proștii văd prostie. Răutăcioșii văd răutate. Slabii văd slăbiciune. Uricioșii văd urâțenie. Iubitorii văd iubire. Puternicii văd putere. Sufletele bune văd bine. Inteligenții văd inteligență. Grăitorii de adevăr văd adevăr. Fidelii văd fidelitate.

E ok. Tu ești ok. Ești o empatică. Atât. E greu, dar e ceva atât de rar. Nu te pierde în mulțime. Nu-i lăsa să te facă bucăți. Fii tu!

 

 

Anunțuri

2 gânduri despre „O empatică în societate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s